Societat digital

Banda ampla a l’espera

Josuè Sallent
Josuè Sallent
Aquests darrers dies ha estat noticia la manca de serveis de banda ampla a Catalunya. D’una banda el passat 24 d’octubre el senador d’Esquerra Republicana Jordi Martí va interpel·lar a la ministra Nadia Calviño qui va reconèixer que el desplegament de la banda ampla ràpida i de la fibra òptica a les comarques gironines és insuficient i preveu uns 19,5 milions d’euros d’inversió per millorar-la i que el 2016, 80 municipis de 221 patien incidències de connectivitat.

Abans de l’estiu, des de les Terres de l’Ebre també es van sentir les veus que reclamaven disposar de fibra.

D’altra banda, el diari ARA va publicar un article denunciant que, segons un estudi de PIMEC, la meitat dels polígons industrials del Principat no disposen de cobertura de fibra òptica i el 32% no tenen cobertura de serveis mòbils de 4G.
És evident que aquesta situació perjudica a la competitivitat del nostre teixit empresarial, comprometent la seva competitivitat i la seva digitalització.

Ens omplim la boca de la industria 4.0 i parlem dels meravellosos serveis que ens oferirà el 5G però mentrestant estem condemnant a bona part del país.

És evident que passats uns anys, les polítiques que es van dissenyar des de la Generalitat per estendre la fibra òptica al territori ha estat un fracàs, especialment pel que fa als polígons industrials. No podem confiar a les inversions dels operadors privats, malgrat els ajustos que el govern espanyol dóna en zones on el retorn de la inversió no és clara i no podem permetre l’incompliment sistemàtic de les inversions que es deriven dels concursos del CTTI, ni esperar a creixements vegetatius de les infraestructures.

Cal doncs replantejar les polítiques de desplegament d’infraestructures de telecomunicacions que ha estat dissenyant els darrers anys la Generalitat. Hauria de ser una de les principals preocupacions de la conselleria de Polítiques Digitals. No podem parlar de la República digital si els ciutadans o les empreses de bona part del país no hi poden participar.

 
Josuè Sallent
President de la comissió sectorial de Societat de la Informació
Esquerra Republicana
societatinformacio@esquerra.cat