Universitats i Recerca

Comencem a revertir la pujada de taxes universitàries?

Gemma Espigares
Gemma Espigares
La setmana passada va ser una setmana marcada per la reivindicació al carrer, també la reivindicació del moviment estudiantil universitari i del professorat associat, que reclama la baixada de les taxes universitàries un 30% i que denuncia la precarietat laboral.

La gent d’Esquerra Republicana i el Jovent Republicà ja fa setmanes que treballem en aquests escenaris. Vam plantejar a la secretaria d’Universitats i també al departament d’Economia, la necessitat de començar a revertir la pujada de taxes “conjuntural” del 2012, i ho fem convençudes de que cal reduir el preu del crèdit universitari, actualment un dels més car d’Europa.

La millor opció per a veure-ho materialitzat per al proper curs, és l’aprovació d’uns pressupostos que permetrien aplicar millores en els àmbits socials que més ho necessiten, i també a les universitats.

Som conscients que alguns grups parlamentaris i el moviment estudiantil reclama la rebaixa del 30% de forma lineal, però pensem que ens cal una proposta més valenta. Evidentment que cal anar revertint la pujada de taxes, però alhora cal també millorar i molt el sistema de beques actual, amb el persistent recordatori de les sentències del TC que reclamen que es traspassi a Catalunya la competència de beques, perquè estudiar a la universitat no és només pagar la matricula, sinó el transport, menjar fora de casa, material de suport,...

Per això proposem que es treballi en aquesta doble via, la d’anar revertint la pujada de taxes gradualment, i la de millorar el sistema de beques, perquè cap estudiant quedi fora del sistema universitari per raons econòmiques. I tot això, sense reduir el finançament de les universitats públiques catalanes.

És evident que ni amb el pressupost ho podrem fer tot, ni sense pressupost no podrem fer res, però cal que tots els grups parlamentaris siguem conscients del moment i de les oportunitats que el pressupost deixa obertes.


Gemma Espigares Tribó
Diputada d'ERC al Parlament de Catalunya