Agricultura Ramaderia i Pesca

On vas Europa?

Jordi Benet, Carmel Mòdol, Dionís Guiteras, Jaume Bernis i Oriol Junqueras
Jordi Benet, Carmel Mòdol, Dionís Guiteras, Jaume Bernis i Oriol Junqueras

Aquesta es una pregunta obligada a la que les properes eleccions haurien de donar resposta.

L’esclerosi a la que l’alt funcionariat de la UE i un grapat de dirigents porucs, molt allunyats dels interessos i les inquietuds de la ciutadania, estan sotmetent l’ànima original del projecte d’Unió Europea poden malmetre definitivament el somni.

Podríem parlar de l’enduriment de les fronteres o de la dissortada política d’acolliment dels refugiats o del recurs, cada cop mes freqüent, per part d’alguns dels mal anomenats líders nacionals de repetir els errors criminals del segle XX. Aquest però es un escrit sectorial i es obligat fer esment de que els nostres pagesos veuen cada cop mes lluny una Comissió que els abandona sense massa miraments al primer revolt.
El nostre sector productor s’ha trobat orfe d’una administració que els havia de defensar quan, per causes alienes, els mercats s’enfonsessin, quan el preu que perceben per les seves produccions sigui tan baix que no retorna ni la suor invertida per produir-les, provocant d’aquesta manera l’abandonament progressiu de la digníssima professió de produir aliments.

Que se’n ha fet de les mesures de mercat previstes pels reglaments per ser aplicades quan aquestes circumstàncies es produeixen? Tan lluny son els displicents buròcrates que no son capaços de reaccionar ni humana ni estratègicament? A mesura que passa el temps cada cop es fa més evident aquesta inacció per donar resposta a crisis que tenen el seu origen en alguna decisió geopolítica i que castiga directament als productors. El vet rus ho va fer amb la fruita de pinyol i encara dura, enguany li ha tocat a les mandarines i les taronges per un acord comercial del que no es van voler veure i corregir els efectes perversos sobre els productors.

La idea fundacional d’Europa estava molt lluny d’aquesta realitat, l’alimentació de la seva ciutadania n’era un objectiu estratègic. Un sector tan sensible no es podia deixar en mans només dels mercats i dels seus agents. Esperem que el vot dels ciutadans el 26 de maig assenyali un camí de redreçament.


Carmel Mòdol
Comissió sectorial d'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Esquerra Republicana