Agricultura Ramaderia i Pesca

Cercant solucions per a la fruita dolça

Miquel Serra
Miquel Serra

El sector agrari de la fruita dolça està passant per un moment molt difícil, al límit de que els nostres professionals puguin fer un canvi de plantejament, o canviar de sector , o canviar de cultiu per continuar vivint de la nostra terra.

De les dues opcions, una és un desastre com a territori perquè fa que els professionals que deixin el sector segurament facin un canvi de vida i passin a formar part de les grans ciutats, despoblant així el territori.

La segona permet continuar tenint les petites i mitjanes empreses familiars assentades al territori i aquest hauria de ser l'objectiu i la prioritat de qualsevol govern.

A dia d’avui és evident quin és el camí que a triat el Departament. S’ha tirat endavant un punt més dels que marcava el pla d’acció de la fruita dolça , el PLA D’ARRENCADES, que ens ajudarà a fer el pla de reconversió.

No tenim la certesa que això sigui el que arreglarà el sector però mai fins ara s’havia fet un plantejament per definir els problemes i les possibles solucions i més havent-t’ho fet al costat del sector amb tots els agents implicats. Això denota un sentiment que feia molt temps que no teníem, que el Departament el tenim al costat i que vol treballar per aportar solucions.

La determinació amb tirar endavant el pla d’arrencades sense la implicació del govern central, tant amb l’aplicació com amb el suport econòmic, és una postura molt valenta per part del nostre govern i molt irresponsable per part del govern central. Un plantejament d’aquesta mena tindria molt més efecte amb una decisió més general ja que estem en un mercat globalitzat.

El futur del sector de la fruita passa per que tots siguem capaços de treballar amb una línia clara i conjunta i aquí no sols hi pot intervindré el Departament sinó que els mateixos empresaris tenim una part de responsabilitat molt més gran que la del nostre govern. El fet que s’estigui executant el pla d’acció de la fruita dolça ens dona una oportunitat per treballar de manera col·lectiva per reivindicar que volem treure uns preus dignes dels nostres productes amb un mercat globalitzat que intenta sempre buscar el màxim rendiment en tota la cadena comercialitzadora deixant sempre al marge al productor. Hem de ser conscients que aquest pla d’arrencada per si sol no farà que el problema dels preus quedi resolt, ha d'anar de la mà de totes les altres iniciatives del pla d’acció de la fruita, circumscripció econòmica,entorn normatiu adequat, cadena de valor, disposar de dades, internacionalització, innovació,etc.

A les portes d’unes eleccions estatals , europees i municipals, i vist el camí que ens espera de campanyes electorals, valdria la pena poder explica tant com pugem la feina que s’ha desenvolupat des del Govern per aportar solucions als problemes i que s’ha fet escoltant al sector directament. Explicar també el que es pot arribar a fer des d'un ajuntament i des de la Unió Europea. Amb la situació política que ens trobem al nostre país, se’ns dubte hem de desviar la mirada cap a Europa amb el recolzament dels nostres ajuntaments sense deixar d'exigir a l'Estat el que ens pertoca.

El que un ajuntament aposti per donar recolzament als empresaris agraris no ha de ser un fet excepcional sinó que ha de ser l'habitual. Aquest buscar el diàleg per que el sector traslladi les problemàtiques al seu ajuntament i donar curs on es pugui gestionar, aquest fet és importantíssim pels empresaris.

Al mateix temps, aquestes administracions més properes als ciutadans i que durant tant de temps han estat distants amb el sector, han de saber apostar per buscar noves maneres de fer municipalisme amb el territori rural, apostant per l’innovació, buscar recursos logístics, recursos administratius, decisions amb l’administració pública del poble per afavorir la implantació de nous empresaris agraris i, molt important, buscar sinergies amb municipis veïns per captar noves possibilitats de recursos pel sector agrari, com per exemple consorcis municipals per buscar noves solucions i noves oportunitats de negoci en l'àmbit europeu.

D’aquí també la importància de les polítiques i la postura que tindrem en el futur al Parlament europeu.

Esperem que aquesta nova manera de fer política agrària quedi consolidada en el futur i que ajudi a implementar un model de territori donant-li el valor que té el sector alimentari d’aquest país.


 

Miquel Serra

Alcalde d'Alcarràs