Política Econòmica

Posem el segell d’Esquerra Republicana als pressupostos de Barcelona

Reduïm desigualtats, liderem lluita contra el xoc climàtic i millorem els serveis públics

Jordi Castellana
Jordi Castellana

Després d’un pacte contra natura amb la dreta de Manuel Valls amb l’únic objectiu d’impedir que l’independentisme governés Barcelona, Esquerra Republicana vam decidir rebel·lar-nos contra aquest pacte amb una actitud de lideratge i impuls de la ciutat. Malgrat tot, Barcelona, els barcelonins i barcelonines i el conjunt del país necessiten que Barcelona torni a exercir el lideratge històric que li pertoca.

És per això que vam plantejar els primers pressupostos del mandat 2019-2023 com una oportunitat per posar el segell d’Esquerra Republicana en la governança de la ciutat i posar les nostres propostes al servei de la ciutadania. En primer terme, exigíem un pressupost que mostrés la màxima ambició: hem aconseguit que per primer cop el pressupost de l’Ajuntament de Barcelona superi els 3000 milions d’euros.

I més ambició, també vol dir més inversió. Respecte la proposta inicial del Govern municipal on la inversió es situava en 440 milions d’euros, hem aconseguit que s’elevi a 550 milions. Passem del 14% d’inversió en els pressupostos del mandat anterior, a un 18% d’inversió.

També, perquè les Administracions Locals puguem exercir el paper que ens toca, ens hem d’aproximar a la mitjana de pressupost que tenen les Administracions Locals a nivell europeu: a Barcelona, el pressupost hauria de ser, com a mínim, el doble que l’actual. Per això, també incloem el lideratge de Barcelona per derogar les regles fiscals europees i la seva aplicació a l’Estat espanyol.

Parlem de polítiques. En primer lloc, hem acordat la creació d’un fons d’inversió amb 50 milions d’euros d’aportació municipal per afrontar l’emergència climàtica vinculant el sector privat i amb la rehabilitació energètica d’edificis com a element central, tot i que no únic, d’aquest fons. En segon lloc, hem incrementat en 50 milions d’euros la inversió inicial prevista en habitatge. També hem acordat línies d’acció en educació 0-3, en projectes d’ocupabilitat amb especial èmfasi en Formació Professional i formació en perfils digitals i més de 50 inversions i programes entre inversions als barris i programes de ciutat.

Ara ja no s’hi valen excuses. Si la ciutat no lidera, és per la incapacitat o la manca d’interès de socialistes i comuns. Esquerra Republicana, després de posar una bona eina com és aquest pressupost al servei de la ciutadania, serem el millor aliat dels barcelonins i barcelonines per garantir que allò acordat passi del paper a la realitat.


 

Jordi Castellana

Secretari Nacional de Política Econòmica i Treball

politicaeconomica@esquerra.cat