Política Econòmica

De la crisi sanitària a l’econòmica?

Jordi Angusto
Jordi Angusto
El coronavirus està suposant un xoc d’oferta, amb la ruptura d’algunes cadenes de subministres, i, alhora, de demanda, amb la caiguda del consum. Dos fenòmens que, combinats, compliquen d’allò més la presa de decisions econòmiques. Cal una política fiscal i monetària expansiva per evitar que la caiguda del consum no posi en marxa una espiral recessiva: acomiadaments, menor consum, més acomiadaments... Però si l’oferta no pot atendre la demanda, la política expansiva pot ser estèril i, a sobre, encetar una espiral inflacionària.
 
Afortunadament, una mica més d’inflació és el que esperaven tots els bancs centrals del món. Alhora, la ruptura de les cadenes de subministrament pot ser una oportunitat per repensar-les. Al capdavall, moltes d’elles no tenen gaire sentit i només s’expliquen per un preu del transport que no reflecteix els seus costos; sobretot, si tenim en compte les seves externalitats en termes de contaminació.
 
De fet, el coronavirus ha posat en evidència com de fràgil és un sistema sustentat en l’especialització regional, les cadenes globals de valor i un transport a un cost que no inclou les externalitats que genera. Si en comptes d’unitats monetàries, que no inclouen les externalitats i permeten el dúmping social, féssim servir unitats físiques i/o energètiques, descobriríem que moltes d’elles no són en absolut eficients per molt que resultin econòmicament competitives.
 
A Catalunya, amb poques per no dir cap eina de política macroeconòmica, que de facto tampoc no té el regne d’Espanya sinó la UE, hauríem d’aprofitar l’actual crisi per fer un nou pacte entre especialització i resiliència, i per apostar només per aquelles cadenes de valor que veritablement són més eficients. Les quals coincideixen, en general, amb aquelles que arrosseguen major valor afegit local. El vi n’és un bon exemple: posem la terra, els ceps, el raïm, la seva transformació, el coupage, els taps, les botelles i una bon grapat de consumidors. I a sobre, exportem!
La lluita contra el canvi climàtic és, de fet, la lluita per un nou model energètic i productiu; per un model econòmic més eficient i resilient alhora

 

Jordi Angusto

Sectorial de Política Econòmica i Financera

economia@esquerra.cat