Agricultura Ramaderia i Pesca

La campanya de la fruita 2020. Una oportunitat per a tothom

Josep Castells i Alba Balcells
Josep Castells i Alba Balcells

Enguany la campanya de la fruita ve acompanyada d’una incertesa afegida. Si bé cada any ens enfrontem a la meteorologia, enguany hi hem d’afegir la crisi de la Covid19, que ens suma dificultats sobretot, per la disponibilitat de mà d’obra que treballi en la recol·lecció de la fruita. En números aportats per la patronal AFRUCAT i les organitzacions agràries, es requerirà d’una demanda màxima de 33.000 treballadors/es en dos pics situats als mesos de juny i agost.

Per això és necessari, i urgent, prendre decisions per mirar de resoldre aquest problema. Des de la Sectorial d’Agricultura d’Esquerra Republicana de Catalunya hem reflexionat i hem arribat a la conclusió que hem d’adoptar solucions valentes i decidides, que es permetin mobilitzar aquelles persones que vulguin col·laborar en la campanya. Ens hi juguem molt perquè estem parlant de l’alimentació dels nostres conciutadans però sobretot, de la supervivència dels nostres productors.

I aquestes mesures passen per oferir feina a les persones que s’han quedat sense, de manera temporal o definitiva, i als jubilats. I ho fem proposant que la remuneració que obtinguin, no afecti les seves prestacions. Sinó que siguin compatibles. Això els permetrà alleugerir la situació de crisi per la que passen i sobretot, contribuirà a generar un incentiu perquè s’animin a participar d’aquesta campanya agrària.

Comptem, també, amb els estudiants que vulguin col·laborar durant l’estiu, quan no hi ha curs acadèmic i així, es puguin guanyar uns diners.

També proposem poder oferir feina a persones que no tenen una situació regularitzada però que viuen entre nosaltres. I ho plantegem perquè com a societat catalana no podem seguir fent veure que no hi són. I per aquesta ajuda i col·laboració a gestionar la crisi, en un sector estratègic com és el sector agroalimentari, no els proposarem a una medalla, sinó que demanem mesures definitives i que se’ls reconeguin els drets que té qualsevol ciutadà o ciutadana al nostre país. Hem de fer els possibles per dotar d’oportunitats les persones que viuen al nostre país.

Ens trobem, però, que moltes d’aquestes mesures no les podem prendre nosaltres com a país, sinó que les prenen des de la distància i, com passa normalment, el seu punt de vista és un altre. El Reial Decret Llei aprovat pel Govern espanyol, pot permetre reduir l’escassetat de mà d’obra que es pot arribar a convertir en un coll d’ampolla insalvable per l’actual temporada de la collita de la fruita, però en cap cas és una solució que converteixi a aquelles persones que conviuen amb nosaltres en ciutadans i ciutadanes amb tots els drets.

En tot cas, el que tenim molt clar és que d’aquesta crisi no ens en trauran els que influeixen des de fa temps en les grans decisions, sinó que ens en trauran l’aplicació dels criteris i valors republicans com la inclusió, col·laboració, cooperació i benefici general i social. S’ha d’acabar l’època de prioritzar els beneficis per davant de tot.

 

Josep Castells i Alba Balcells

Presindent i secretària general de la sectorial d'Agricultura, Ramaderia i Pesca

Esquerra Republicana

agricultura@esquerra.cat