Societat digital

Covid-19 i la transformació digital

Miquel Caminal
Miquel Caminal

El confinament, provocat per l'alarma i la necessitat sanitària que ens ha portat la crisi del covid-19, ha portat a un canvi d'hàbits generalitzat, l'ús d'internet ha estat essencial per mantenir amb el teletreball algunes activitats econòmiques així com comunicar-nos telemàticament per qualsevol gestió de grup on és necessària la presència de diverses persones interactuant.

La crisi del covid-19 ha generat una situació d'alarma mai abans viscuda on milions de persones es troben confinades a les seves cases o habitatges en períodes de temps incert, aquest canvi d'hàbits ens ha fet veure quant important és la comunicació o el servei telemàtic.

El març del 2013 s'aprova en ple a la cambra alta la constitució d'una comissió especial sobre mesures a desenvolupar per tal d’evitar el despoblament de les zones de muntanya, en aquest cas el l’Alt Pirineu i Aran. El juny del 2015 s'aproven les propostes concloents, en una de les 35 propostes recomana vertebrar el territori amb bones comunicacions i la introducció selectiva de noves tecnologies (telefonia mòbil i internet) considerant-ho una prioritat. No hi haurà futur si no hi ha una connectivitat digital planificada necessària per atreure els professionals que realitzen o puguin realitzar les seves activitats amb el teletreball .

Només han passat cinc anys i algunes de les propostes s'han quedat curtes o insuficients, la xarxa de fibra òptica ha esdevingut imprescindible, ara és l'hora de transformar una crisi en una oportunitat. L’Alt Pirineu i Aran necessita tant la connectivitat digital com la mobilitat bàsica per facilitar el desplaçament dels ciutadans.

La Generalitat de Catalunya, en el marc del Pacte Nacional per a la Societat Digital, té l’objectiu d’estendre la xarxa pública de fibra òptica amb les fites temporals següents: l’any 2020, tenir connectades totes les capitals de comarca. L’any 2023, disposar d’un punt de presència efectiu a tots els municipis de Catalunya i zones d’activitat econòmica, per tant caldrà accelerar o prioritzar la seva posada en marxa.


 

Miquel Caminal

Senador