Treball Autònoms i Economia Social

Epíleg d’una legislatura: el món del treball

Jordi Albert
Jordi Albert

La XII legislatura ha estat marcada per la pandèmia i pels conflictes laborals, que s’han traduït en nombrosos expedients de regulació d’ocupació, destacant-ne els temporals per força major.

La política d’ERTOS ha permès descongestionar la pressió sobre el teixit empresarial del país, però la pèssima gestió feta pel SEPE estatal ha provocat que milers de treballadores i treballadors del nostre país, la majoria en situació de precarietat laboral, no tinguessin cap ingrés durant mesos. El col·lapse de les oficines del SEPE també ha provocat un col·lapse en les tramitacions d’altres ajudes i aquí l’Ingrés Mínim Vital està sent un clar exemple d’inoperància per part de l’Estat.

Les dades al mes de desembre de 2020 reflecteixen una situació complexa pel món laboral. Finalitza l’any 2020 amb 497.611 persones en situació d’atur registrat (un 28,21% més que l’any anterior); les dones en situació d’atur (272.822) superen al nombre d’homes (224.789); es dispara l’atur juvenil (38.889 joves), incrementant-se en un 43,16% respecte a l’any anterior.

Una de les principals causes que fomenten la pèrdua d’ocupació i la destrucció de llocs de treball és l’actual normativa laboral. Les reformes laborals de 2010 i 2012 han deixat un camí planer a les grans empreses perquè puguin deslocalitzar la producció i tancar els centres de treball, perquè a l’Estat espanyol és molt barat acomiadar i a més la legislació evita que l’autoritat laboral pugui intervenir en el conflicte laboral abans que es presenti l’expedient de regulació o d’extinció.

Per aquest motiu des del Grup Parlamentari republicà hem presentat iniciatives legislatives reclamant al govern de l’Estat la derogació de les reformes laborals i també la modificació dels articles 42, 43 i 51 de l’Estatut dels Treballadors, per tal de dotar de major seguretat jurídica als treballadors i treballadores de les empreses subcontractades davant del conflicte laboral, i retornar l’autorització prèvia a l’autoritat laboral.

I respecte a la gestió del SEPE, vàrem presentar una proposta de resolució al Parlament de Catalunya reclamant al govern de l’Estat el traspàs complet de les polítiques d’ocupació, per tal que des del Servei d’Ocupació de Catalunya es pugui oferir una política integral d’ocupació.

Per la propera legislatura el grup d’Esquerra Republicana continuem en la defensa dels llocs de treball.

 

 

Jordi Albert i Caballero

Diputat al Parlament de Catalunya