Societat digital

Ciutats digitals: posem la tecnologia al servei de les persones

Ona Martínez Viñas i Montserrat Flores Juanpere
Ona Martínez Viñas i Montserrat Flores Juanpere

Els ajuntaments som l'administració més propera a la ciutadania, no només pel que fa a la prestació de serveis, sinó també en l'escolta activa i en la informació proporcionada. Per arribar a la diversitat dels nostres veïns i veïnes, tant l'Ajuntament com les altres administracions és imprescindible que els facilitin tots els mitjans possibles: els digitals, per trencar les barreres físiques i horàries, per poder fer gestions des de qualsevol lloc i en qualsevol moment, cosa que facilita la conciliació; els presencials, per trencar l'escletxa digital, ja sigui econòmica o de coneixement. Per fer-ho possible engeguem projectes d'acompanyament que capacitin tothom en l'ús de l'entorn digital.

Per construir la relació digital entre la ciutadania i l’Ajuntament, estem desenvolupant protocols, mitjans, infraestructures, projectes capacitadors i, sobretot, canvis organitzatius a l'interior dels consistoris per fer-ho pensant en la persona que ho utilitzarà, no en els procediments administratius que segueixen l'estructura i la realitat de l'administració.

Quan parlem de posar la tecnologia al servei de les persones ens referim precisament a això: acostar l'Ajuntament a la gent, fer-lo útil, obert, eficient i eficaç i fer-ho sempre tenint en compte les necessitats de les persones. I és que la transformació digital ens dota de nous canals, repensa i millora els processos i posa noves eines, però això no serà possible si no es tenen en compte totes les realitats dels nostres veïns i veïnes.

Aquest camí és el que estem impulsant, pas a pas, des dels municipis, republicanament, per construir veritables ciutats digitals, on la tecnologia protegeixi drets i garanteixi qualitat de vida. Un llarg camí que demana accions presents i una visió a mitjà i a llarg termini, així com aliances entre institucions. Si sumem ajuntaments, AOC i Generalitat, ho farem millor i més integral.

Fem-ho: posem les polítiques públiques digitals al costat de la gent.

 

Ona MartínezViñas, regidora de Tecnologia, Transparència i Qualitat Democràtica de l'Ajuntament de Terrassa

Montserrat FloresJuanpere, regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals de l'Ajuntament de Reus

societatinformacio@esquerra.cat