Societat digital

La transformació cap a la digitalització

Jordina Freixanet
Jordina Freixanet

Iniciatives com la Mobile Week Lleida ens fan ser conscients de la potencialitat de la tecnologia i reflexionar sobre la innegable transformació digital que vivim.

La tecnologia s’ha convertit en una part imprescindible de les nostres vides. Si mirem al nostre voltant, veiem dispositius mòbils, pantalles, vehicles o màquines que formen part del nostre dia a dia. Però la veritat és que la tecnologia va molt més enllà. Cal tenir present aquella tecnologia que no veiem: els algoritmes de les xarxes socials, els softwares que estan automatitzant les nostres professions o la Intel·ligència Artificial que s’ha utilitzat, entre altres coses, per a gestionar la crisi de la Covid. Tot allò que traspassa la pantalla és la tecnologia invisible que desconeixem.

Des de l'Ajuntament de Lleida hem coordinat la Mobile Week Lleida partint de l'experiència que ens dona comptar amb una administració fermament compromesa amb la transformació digital i el govern obert. Així ens ho han reconegut l'Administració Oberta de Catalunya i empreses com Microsoft, que han considerat un cas d'èxit l’impuls de la Paeria pel que fa a la ràpida implantació d'eines i sistemes de teletreball des de l'inici de la pandèmia.

Això ha estat mèrit, sens dubte, dels emprenedors i emprenedores del sector de les noves tecnologies, que ens han obert un camí que no sempre ha estat fàcil. Els membres de l'AETI (l'Associació d'Empreses de Tecnologies i Serveis de la Informació, fundada fa més de 20 anys) en són coneixedors i, si avui Lleida és una de les 18 ciutats de Catalunya que acull activitats paral·leles al Mobile World Congress és, en gran part, fruit del seu treball.

També cal agrair la col·laboració i la suma d’esforços de totes les institucions que han fet possible la celebració d’aquesta Mobile Week a Lleida. Les activitats han estat coordinades per l’Ajuntament de Lleida amb la col·laboració de la Universitat de Lleida, el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida -PCiTAL, Diputació de Lleida, la Cambra de Comerç de Lleida, Associació d’Empreses de Tecnologies i Serveis de la Informació- AETI i i2CAT Àrea 5G Ponent.

No podem oblidar que Lleida ha d’esdevenir ser el Hub Tecnològic i Agroalimentari de Catalunya. Lleida compta amb més de 160 empreses dedicades a les TIC i un 4,2% dels treballadors i treballadores estan ocupats en aquest àmbit. Es tracta d'un percentatge que supera la mitjana catalana.

El Parc Científic de Lleida, el punt neuràlgic de la tecnologia de la nostra ciutat, s’ha convertit en un destí natural de grans empreses tecnològiques i en bressol de noves firmes i empreses emergents que són un atractiu per al territori i una font d'ocupació. Del centenar d'empreses que hi ha actualment al Parc, el 50% estan directament relacionades amb el sector tecnològic i la resta són centres de recerca o societats incorporen també tecnologia en els seus processos.

Des de l’administració pública de l'Ajuntament de Lleida hem implementat eines que permeten, d'una banda, una millor gestió de l'administració, i de l'altra, una òptima atenció a la ciutadania. De fet, hem aprofitat aquests mesos de pandèmia per ampliar els tràmits en línia i apropar l'administració municipal a la ciutadania, un terreny en el que estem treballant contínuament.

Tant és així que, entre altres coses, ja estem preparant l’edició de la Mobile Week Lleida 2022 i aquesta tardor presentarem el Pla de Transformació Digital amb l’objectiu d’oferir a la ciutadania el més ampli ventall possible de serveis i afavorir la interacció entre l'administració i la ciutadania, posant al centre -com sempre- l'atenció a les persones.

 

Jordina Freixanet

2a tinent d'alcalde i regidora de Govern Obert, Qualitat Democràtica i Institucional de la Paeria de Lleida