Agricultura Ramaderia i Pesca

El Parc Agrari del Baix Llobregat, un espai necessari de país

Parc Agrari del Baix Llobregat
Parc Agrari del Baix Llobregat

El Parc Agrari del Baix Llobregat, fundat l’any 1998, és pioner a Catalunya, ocupa una superfície de 3.348,02 ha i està gestionat pel Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat. El Parc té innegables valors i funcions mediambientals, paisatgístiques, d’equilibri territorial, socials, culturals i d’oci per la ciutadania, i de preservació i recàrrega de l’important aqüífer del Delta.

Però la importància del Parc Agrari no ve donada tan sols per aquests factors, que també, sinó per la seva funció de producció d’aliments de proximitat, de qualitat, saludables, sostenibles i profundament arrelats a la cultura gastronòmica dels veïns de la zona més habitada del país.

Al Parc hi ha 621 explotacions que ocupen un total de 1.200 persones. De la seva superfície, el 63% correspon al conreu d’hortalisses i la resta, principalment, a arbres fruiters. El conreu en hivernacle ocupa una superfície de 23 ha. La seva superfície d’horta en regadiu representa el 13.06% de tota la superfície de conreu d’hortícoles en regadiu de Catalunya i el 45.04% de la demarcació de Barcelona.

El Parc és, doncs, el major productor d’hortícoles de la demarcació i està situat al bell mig de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Una producció, la dels conreus hortícoles, de la qual en som clarament deficitaris.

Tant pel passat, com pel present, com, i sobretot, pel futur del que representa, pel seu potencial estratègic i perquè el seu manteniment i ampliació ha de ser una prioritat de país i, per tant, una demostració clara de que l’aposta per part del Govern i del partit pel consum de productes de qualitat, de proximitat i per la sobirania alimentària és una aposta ferma.

La sectorial d’Agricultura, Ramaderia i Pesca d’Esquerra Republicana considera que l’actual Parc Agrari del Baix Llobregat és insubstituïble, que no es pot veure’s alterat ni minvat, que s’ha d’ampliar amb les peticions fetes per part dels diferents ajuntaments i incorporant-ne més i que s’ha de seguir dinamitzant des de les institucions i, en primer lloc, des del Govern de la Generalitat de Catalunya.

 

Sectorial d’Agricultura, Ramaderia i Pesca d’Esquerra Republicana

agricultura@esquerra.cat

 

 

Alcarràs, 19 de setembre de 2021