Empresa

Saber aprofitar el que ja tenim

Lluís Juncà
Lluís Juncà

Catalunya, malgrat ser un país petit en termes geogràfics i demogràfics, té empreses que són referents a nivell global. Aquesta capacitat de fer-nos un lloc a nivell internacional és possible, en bona mesura, pel talent i les capacitats de les persones que ho fan possible, que al seu torn és fruit d’una cultura, uns valors i sistema educatiu que, malgrat tots els malgrats, segueix sent competitiu.

Un dels darrers exemples és el d’una empresa catalana que ha desenvolupat una tecnologia innovadora per ser referent en energia eòlica marina. L’empresa és X1Wind, i està desenvolupant un sistema que permetrà tenir aerogeneradors marins flotants, cadascun dels quals podrà subministrar l'energia per a 15.000 llars gràcies a un innovador sistema de flotabilitat ideat per talent català.

Aquesta capacitat i iniciativa empresarial ens planteja, però, un repte important: la societat i l’administració ho han de saber aprofitar per a millorar el benestar del país. En aquest cas concret, cal que sapiguem aprofitar fites com la d’aquesta empresa per contribuir al canvi energètic que l'emergència climàtica ens exigeix. I això significa no només saber posar en valor el potencial que tenen les nostres empreses, sinó sobretot, saber fer els canvis d’hàbits, organitzatius i, perquè no, també legals, de forma que el país sàpiga aprofitar la innovació que nosaltres mateixos produïm.

 

Lluís Juncà

President de la sectorial d’Empresa

empresa@esquerra.cat