Fòrum Sindical

Les plataformes digitals de repartiment: innovació en nous models d’esclavitud

Núria Marín i Valls
Núria Marín i Valls

Fa uns dies l’institut Ostrom celebrava el seu cinquè aniversari com a think tank del liberalisme català i vinculats l’Atlas Network, la xarxa de pensament liberal i ultraconservador més important del món. En aquest esdeveniment es va guardonar als fundadors de l’empresa Glovo pel seu lideratge empresarial i fins i tot vam veure com la consellera Victòria Alsina n’elogiava la seva tasca referint-se a “el model que volem” i a la necessitat d’un liberalisme sense complexos. Potser caldria recordar-li a la consellera i a l’Institut Ostrom que si en alguna cosa són líders aquest tipus de plataforma a domicili, és en el frau de llei, l’incompliment de la legislació i la vulneració de drets laborals.

L’any 2019 moria atropellat un rider de 22 anys i la plataforma va comunicar que es tractava d’un accident de tràfic, eludint la seva responsabilitat com a empresa vers el treballador. És el que els permet l’ús de treballadors autònoms com a repartidors: no tenen l’obligació de formar en riscos laborals, proporcionar equips de protecció, comprovar l’estat de les eines de treball, ni sotmetre’ls a controls mèdics. Segons estima un Informe sobre l’explotació laboral de les plataformes digitals de repartiment l’any 2020, plataformes com Glovo, Deliveroo, Uber Eats i Amazon, s’estalvien 72 milions d’euros l’any en cotitzacions a la Seguretat Social.

També caldria recordar-li a la consellera, que el Govern de la Generalitat fa anys que treballa contra aquests abusos: l’any 2020, Inspecció de Treball obligava a Glovo a donar d’alta a 11.013 falsos autònoms i li exigia 16,2 milions d’euros, el mateix any, també sancionava a Amazon i 4 empreses més a 1,2 milions d’euros per cessió il·legal de treballadors.

Aquesta setmana també hem vist com sortia als mitjans de comunicació el fenomen dels supermercats fantasma i, com una responsable, pretenia blanquejar les condicions d’esclavitud dels treballadors com a ‘adrenalina positiva’. Aquestes empreses són Gettir, Dija o Gorillas. En especial l’última, s’ha establert amb força als Països Catalans tenint operativitat a Barcelona, València, Alacant, Marbella i Palma de Mallorca.

Cal que estiguem alerta: aquestes plataformes representen un model completament oposat al que hauríem d’aspirar per una societat socialment justa. La llei del lliure mercat i la globalització els permet actuar lliurement i per això, des de les institucions republicanes, cal plantar batalla conta aquestes pràctiques deliberadament abusives disfressades d’innovació tecnològica. Més regulació, més inspeccions de treball, més limitacions cap a aquestes multinacionals i un teixit social fort.

 

Núria Marín i Valls

Secretaria general del Fòrum Sindical

forumsindical@esquerra.cat