Empresa

Empendre en el segle XXI

Glòria Serrano
Glòria Serrano

No descobrim res si diem que el nostre teixit empresarial es pime, micropime i autònom, amb les conseqüents dificultats que això comporta per aquells empresaris i emprenedors que decideixen ser ells mateixos: empleadors i empleats i en resum, tots els papers de l’auca.

Decidir ser emprenedor o ser-ho per sé (aquí donaria peu a un debat) en temps de pandèmia i en un entorn que més que VICA (Volàtil, Incert, Complexe i Ambigu) a mi m’agrada parlar de VI2SCA2S[i] (Volàtil, Inmediat i Incert, Sorollós, Complex, Accelerat i Ambigu, Simultanietat de dispartitats), és tot un repte. No nomès perquè l’emprenedor ha hagut de saber de totes les branques professionals per aixecar el seu negoci, sino perquè a més la realitat empresarial actual (demanda, oferta, presència al mercat...) és on line, sobre-informada (molta informació que ens arriba de tots els canals possibles del univers de la comunicació) i la fidelitat o infidelitat de tots nosaltres cap a un producte, servei, etc., és completament incerta.

Com a societat i país hem de recolzar realitats que ancorin aquests nous empresaris i que els ajuden a créixer i diferenciar-se. Aquestes realitats les podriem anomenar “boies empresarials” que hem de saber indicar i posar a l’abast en aquest oceà competitiu, en el que homes i dones de totes les edats i condicions, decideixen emprendre:

  • Valor de la feina ben feta: no tot s’hi val i no de qualsevol manera, lo bo té un preu, perquè s’han dedicat hores i recursos.
  • Claretat legislativa: simplificar els textos legals i els procediments administratius, tots sabem que, introduint el nostre DNI o NIF es pot saber tot de nosaltres i de la nostra empresa, no es només facilitar l’accès (on line, des de qualsevol canal) si no la comprensió alhora de portar-los a terme.
  • Proactivitat de l’Administració: el dia a dia dels empresaris és trepidant, no podem esperar a que es parin a mirar a una figura que està al seu servei
  • Visualitat: explicar més aquelles pimes, micropimes i autònoms que configuren el teixit empresarial del país.

 

 

Glòria Serrano

Secretària general de la sectorial d’Empresa

empresa@esquerra.cat

 

 

 

[i] Concepte de Marcos Urarte (linkedin.com/in/marcos-urarte-07a386)