Fòrum Sindical

El paper de la concertació en el disseny de les polítiques laborals

Baptista Silanes
Baptista Silanes

Les polítiques laborals són aquelles que es fan per aconseguir un millor mercat de treball, amb ocupació i salaris dignes, i que pretenen crear ocupació i reduir les taxes d’atur. Aquestes polítiques laborals les dissenya el Govern aplicant la seva perspectiva ideològica al que hauria de ser el mercat de treball.

En les meses de concertació social es troben representades les forces sindicals i patronals més representatives del país. Al seu si, miraran de fer uns acords que, com tots els acords, intentin ser un punt d’equilibri entre les parts.

Sempre s’ha de tenir en compte el paper de la concertació social a l’hora de legislar per millorar el mercat de treball, tot i que de vegades les circumstàncies, i la correlació de forces fan que per unes quedi curt i per altres vagi massa enllà.

És per això que la darrera paraula sempre la tindrà el Govern i el Parlament, que és on rau la sobirania popular.

La concertació, a les empreses i al país, és una eina més de les que tenim les persones treballadores, representades i organitzades en sindicats. Aquesta eina ens serveix per arribar a pactes i acords amb els que la classe treballadora avancem en la conquesta de drets i millores. Però si el moment no ens és favorable, o les peticions no són prou escoltades, les persones treballadores disposem d’altra eina al nostre abast per assolir les nostres demandes, aquesta eina, que no s’ha de fer servir de qualsevol manera, és la vaga.

 

Baptista Silanes

President del Fòrum Sindical

forumsindical@esquerra.cat