Treball Autònoms i Economia Social

El món del treball: la centralitat de la quotidianitat

Chakir el Homrani
Chakir el Homrani

El treball és d’aquelles coses centrals en la nostra vida individual i col·lectiva. Ens explica com a persones i alhora explica cada societat, cada comunitat humana. El món del treball de cada societat explica el seu benestar, les seves desigualtats, les oportunitats que ofereix, el nivell de justícia social... i podria seguir una bona estona.

El treball té tal nivell de centralitat i de quotidianitat que, a vegades, ens costa prendre consciència del seu grau d’importància. Moltes i molts de nosaltres ens presentem (i alhora ens definim) amb dos fets: el nostre nom i la nostra professió. Aspirem a treballar entre 40 i 45 anys, 8 hores al dia, 5 dies a la setmana (a l’espera de la conquesta de nous drets que redueixin aquestes xifres). El treball ens hauria de permetre emancipar-nos i viure amb dignitat, de la mateixa manera que la major part dels recursos públics provenen de les rendes dels treballadors i treballadores per la via dels impostos. De les pitjors situacions que pot viure una persona és estar sense feina un llarg temps, i la pitjor dada que pot tenir un país és una taxa d’atur elevada. El món del treball també evidencia la cara més mesquina d’una societat: el masclisme i la discriminació de gènere, el capacitisme, el racisme... Alhora que ha sigut capaç d’organitzar des de la solidaritat, la pressa de consciència, la mobilització i la lluita molts avenços en drets i millora de les condicions de vida per a tothom. I això s’ha fet a través del sindicalisme.

Per tots aquests motius, i per molts que no he enumerat, un projecte polític es defineix en gran mesura per les seves polítiques i mirades al món del treball. I per això hem volgut fer un monogràfic on diverses sectorials d’Esquerra Republicana reflexionem sobre el treball i el seu significat. Des de diverses perspectives i aproximacions. Però amb la claredat d’entendre que sense un món del treball amb drets i digne no hi ha República ni societat justa. No hi ha millor data que els voltants de l’1 de Maig per exigir i continuar construint una comunitat més equitativa i cohesionada, que no deixi ningú fora o enrere. No hi ha millor data que els voltants de l’1 de maig per reivindicar el paper del món del treball per assolir els nostres objectius polítics i el nostre model de societat.

 

Chakir el Homrani, secretari Nacional de Treball