Política Econòmica

Governs de transformació econòmica

Carlos Linares
Carlos Linares

Les diferents transformacions que viu el país interpelaran també als governs municipals que sorgeixin de les properes eleccions del maig del 2023. En un escenari global de canvis, -accelerats pels efectes de la pandèmia-, i d’incerteses vinculades al context internacional, els ajuntaments republicans han d’exercir el seu lideratge per acompanyar i incidir en aquests processos de canvi.

Les transformacions vinculades a la transició energètica, la sobirania alimentària, l’accés a l’habitatge, la gestió dels residus o el turisme són també oportunitats per reorientar les economies locals cap a un model més sostenible, responsable i de generació d’ocupació de qualitat, que escapi de models precaritzadors. Els diversos territoris hauran de saber integrar aquesta agenda transformadora, identificant els àmbits generadors d’activitat econòmica per adaptar-hi les actuacions públiques.

L’objectiu és assolir economies més resilients davant factors externs, més centrades en activitats de base industrial i que integrin els eixos de digitalització i transició energètica. Trobem un bon exemple en el cas de les energies renovables, un sector clarament emergent i estratègic de país, que també ha de facilitar l’entrada de petits operadors locals, amb un major component de proximitat i compromís amb el territori. I sobretot amb una capacitat tractora que arrossegui activitats vinculades al sector, com serien les pròpies empreses d’instal·lació de sistemes d’energies renovables, la indústria de fabricació de components o els perfils professionals de reparació i manteniment.

Aquesta agenda transformadora va perfectament alineada amb els compromisos del govern de la Generalitat i troba una palanca de finançament en els fons europeus Next Generation, destinats principalment a transformar les economies. I és que no es tracta només d’assolir una recuperació econòmica, sinó també que aquesta sigui més justa i ens permeti fer les coses d’una altra manera. I en això els ajuntament hauran de jugar un paper clau.

 

Carlos Linares

Vocal de la sectorial de Política Econòmica i Financera

economia@esquerra.cat