Empresa

La millor política industrial és la que es fa

Lluís Juncà
Lluís Juncà

El context d’acceleració dels avanços científics i tecnològics en què estem immersos està transformant la distribució de l’hegemonia econòmica global. I veient les xifres d’inversió tecnològica actuals aquesta acceleració no pot fer més que continuar. Àsia, amb la Xina al capdavant (378 B€ el 2021), inverteix en desenvolupament tecnològic en un ordre de magnitud sense precedents, i també ho fan les empreses líders globals (Amazon 40B€, Google 27B€ o Huawei 20B€) que, elles soles, inverteixen molt més en innovació que, per exemple, tot l’Estat espanyol (15B€).

Aquestes magnituds il·lustren perfectament com el centre econòmic i empresarial mundial es concentra cada cop més a Àsia, amb els Estats Units mantenint el pols, però on clarament Europa ha perdut pes relatiu en les darreres dues dècades. Hem comès diversos pecats, però el principal ha sigut creure’ns el mantra que reinvindicava el premi Nobel Gary Becker segons el qual “la millor política industrial és la que no es fa”.

Per sort, molts països europeus han reaccionat, i fins i tot la mateixa Comissió Europea ha impulsat la recuperació de la inversió en polítiques públiques per promoure la innovació empresarial a través de la col·laboració entre administracions, governs i empreses. Exemples com el de Taiwan, que s’ha convertit en el líder mundial indiscutible de la indústria dels semiconductors en poc més de tres dècades, ens han fet adonar de com d’important és generar innovació empresarial per al benestar d’una societat i com la col·laboració pública i privada és indispensable per fer-la realitat.

 

Lluís Juncà

President de la sectorial d’Empresa