Comerç Turisme i Consum

Turisme d’onades

Inmaculada Ranera
Inmaculada Ranera

Acabarem aquest estiu amb uns indicadors del sector turístic que seran segur millors que els del 2019. No és gens estrany, donat que tothom té moltes ganes de deixar enrere la realitat que la pandèmia ens va imposar: quedar-nos a casa, no poder veure els nostres estimats, dur una mascareta amb la que ens comuniquem sense veure la reacció dels qui teníem davant i, a més, no poder voltar quan nosaltres volíem, ja fos pel nostre país o viatjant més lluny.

Hem estat dos anys sense viatjar gaire i ara ens donem un merescut premi. Però, un cop haguem gaudit de l’estiu, la realitat econòmica que ens espera és complexa i serà dura: la inflació creixent fins el doble dígit i les incerteses de la seguretat global, agreujada per les noves amenaces, faran que siguem més curosos quan prenem decisions de en què ens gastem els diners. Els qui puguin tornaran a estalviar. D’altres, se les veuran magres per arribar a final de mes.

La bonança d’aquesta onada turística passarà i el sector pot tornar a patir passat l’estiu. No tant per la impossibilitat física de moure’ns, sinó per la duresa econòmica que ens acompanyarà a nosaltres i també als ciutadans dels principals països emissors que ens visiten. Haurem de seguir repensant si és bo que el sector turístic representi un % del nostre PIB tant alt com en les darreres dècades. Ens cal seguir construint un país on altres sectors amb més valor afegit tinguin més pes. Hem de replantejar-nos tenir una Catalunya on molts petits municipis d’interior fien la seva economia al sector turístic, amb una gran part dels seus establiments ubicats en zones que corren cada cop més risc de trobar-se en mig d’incendis conforme el canvi climàtic ens assetja amb més perills. I ens cal també repensar quin és el futur dels destins costaners o de neu, també amenaçats per les conseqüències, cada cop més evidents, dels efectes de l’escalfament global. La nostra economia i el nostre sector turístic no poden quedar sotmesos a les onades…

 

Inmaculada Ranera

Vocal de Nou Discurs Sectorial Comerç, Turisme i Consum