Empresa

Aprenguem de la incertesa

Lluís Juncà
Lluís Juncà

El segle XXI ha començat amb molta incertesa, amb crisis, guerres i canvis tecnològics que han construït un context on l’única certesa és, probablement, la incertesa. A nivell econòmic i empresarial això comporta moltes dificultats, ja que venim d’una llarga tradició en què l’estabilitat, la capacitat de preveure almenys el futur a curt termini, ha sigut fonamental per poder generar riquesa i benestar.

Haver de fer front a l’auge dels preus de matèries primeres, dels costos de producció o de distribució de forma sobtada ha posat al límit la capacitat de supervivència de milers d’empreses. Afortunadament, moltes sabran sortir-se’n, adaptant-se o transformant-se. Però el que és realment rellevant serà que aprenguem a moure’ns amb certa comoditat en un context incert i inestable.

Perquè més enllà dels fenòmens naturals o dels impactes de guerres sobrevingudes, el que sabem del cert és que s’estan produint canvis tecnològics molt potents que tenen la capacitat a mitjà termini de provocar canvis radicals de la nostra realitat. Són tecnologies exponencials, com la computació quàntica, els nanomaterials o la biogenètica, els efectes de les quals són impossible de calibrar amb precisió, i per les quals necessitarem tenir una actitud proactiva, que conjugui l’orientació a les oportunitats amb la preservació del bé comú.

 

Lluís Juncà

President de la sectorial d’Empresa, Indústria i Serveis

empresa@esquerra.cat