Política Econòmica

Fer front a la incertesa

Jordi Castellana
Jordi Castellana

Després de les fases més agudes de la pandèmia de la COVID 19 que van causar una triple crisi sanitària, social i econòmica de magnituds inimaginables, la incertesa s’ha instal·lat com l’element principal que defineix la situació actual. Trencaments sobtats de les cadenes de valor internacionals, augments sobtats dels preus de l’energia, de matèries primeres i d’aliments bàsics, que han arrossegat a les economies occidentals a dades d’inflació desconegudes des dels anys 70 i 80 del segle passat, depenent de l’àmbit territorial que analitzem, o decisions en política monetària que han acabat amb una llarga època de tipus d’interès històricament baixos. Tot plegat, fa que estiguem en un moment de canvis molt ràpids que provoquen impactes socials que poden arribar a ser molt greus.

Aquesta situació actual, però, no es pot explicar sense els desequilibris econòmics, socials i ambientals de què partíem anteriorment a la irrupció de la COVID 19 ni tampoc sense l’acceleració que n’ha provocat la invasió russa d’Ucraïna i totes les conseqüències que se n’han derivat.

Per tot això, i davant d’una situació d’incertesa i desconcert generalitzat a l’hora de fer front a aquest context, les comissions sectorials d’Esquerra Republicana plantegem anàlisis i propostes des de punts de vista sectorials ben diversos. La complexitat de la situació ho requereix per poder ser rigorosos i eficients i, alhora, llençar un missatge d’esperança que sigui prou potent per contrarestar tant les promeses d’un model caduc, com les falses i simples promeses d’una extrema dreta cada cop més forta arreu.

La feina intensa i incansable feta des de fa anys pels i les membres de les comissions sectorials d’Esquerra Republicana permeten que puguem presentar un butlletí ple de contingut com aquest i que segur que serà una bona guia per a la nostra acció política per abordar aquesta incertesa des d’un punt de vista radicalment democràtic, d’esquerres, feminista i ecologista.

Per tant, només queda animar-vos a què llegiu la dotzena d’articles de què consta aquest butlletí, que els utilitzem com a element de debat i reflexió però també com a element d’acció i fer un agraïment a totes les persones que heu participat en la seva redacció.

 

Jordi Castellana

Secretari nacional de Política Econòmica i Coordinació Sectorial