Agricultura Ramaderia i Pesca

Per un sector agrari sobirà i sostenible

Elisenda Guillaumes
Elisenda Guillaumes

Garantir la sobirania alimentària de Catalunya és un dels reptes d’aquest Govern. I això passa per la valorització del nostre sector primari, que és el nostre rebost, i per aconseguir una major autoestima alimentària dels nostres productes.

Per aquest motiu, des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, estem desenvolupant la Producció Agrària Sostenible (PAS). La PAS es concretarà en un sistema de certificació voluntari, que quantifiqui la sostenibilitat a nivell d’explotació, des de la vessant ambiental, econòmica i social. Es tracta d’una certificació transparent avalada per l’administració pública i no subjecta a interessos particulars. Ambientalment, distingeix, avalua i estimula les pràctiques ambientals d’agricultors i ramaders, que permeten fer compatibles la producció d’aliments i la conservació dels recursos.

PAS és salut per a l’entorn i per a les persones. Socialment, distingeix, avalua i estimula les pràctiques empresarials en l’àmbit sociolaboral. La PAS és responsabilitat amb la societat. I econòmicament, distingeix, avalua i estimula el rigor empresarial i la innovació en la gestió de les explotacions. La PAS és prosperitat per al sector agrari i per al país. Té una doble intenció, per un costat ser una eina d’automillora per l’agricultor i al ramader, i per l’altra una eina de comunicació per tal de traslladar al consumidor els esforços que fan els productors i productores del sector agrari català.

És una eina fonamental perquè aquesta transició permetrà tenir sistemes agraris més resilients per fer front a l’emergència climàtica i estar més preparats als fenòmens d’inclemències climàtiques cada vegada més freqüents. Les condicions ambientals a complir són cada vegada més exigents, per tant és imprescindible que acompanyem al nostre sector amb aquests reptes, i ampliar la visió global de sostenibilitat i que doni cabuda al 100 % de les explotacions agràries.

A Catalunya actualment hi ha dos sistemes de certificació de producció de qualitat, la producció agrària ecològica (PAE), que suposa un 9% de la superfície agrícola del país i un 6,3 % de les explotacions ramaderes, i la producció integrada (PI) que suposa un 7,5% de la superfície agrícola. La PAS està pensada de manera inclusiva per donar cabuda als dos sistemes de certificació existents, podent integrar per una banda a les explotacions que actualment ja estan treballant sota la certificació de PI i complementant a la PAE donant-li un valor afegit, la qual continua creixent de forma exponencial a Catalunya. I està totalment alineada amb el pacte verd europeu, i les estratègies del camp a la taula i de biodiversitat, amb l’objectiu d’aconseguir sistemes alimentaris més sostenibles. No hi ha temps a perdre. Avancem plegats a fer la PAS.

 

Elisenda Guillaumes, directora general d’Agricultura i Ramaderia

 

ANNEX

Presentació Producció Agrària Sostenible

Lleida, 14 de febrer

Girona, 15 de febrer

Gurb, 16 de febrer

Vilassar de Mar, 17 de febrer

Tortosa, 24 de febrer

Constantí, 24 de febrer