Treball Autònoms i Economia Social

Consells Municipals de l'Economia Social i Solidària

Una proposta republicana per promoure un nou model econòmic amb responsabilitat social i mediambiental

Mingo Meseguer i Bernat Monge
Mingo Meseguer i Bernat Monge

L’Economia Social i Solidària (ESS) representa actualment una part petita de l’economia catalana, però de forta inspiració per la seva transformació econòmica i social. La proposta més destacada d’Esquerra Republicana per continuar impulsant-la des dels ajuntaments republicans és la creació del Consell Municipal de l’Economia Social i Solidària en els 53 municipis de més de 25.000 habitants i, en el cas de municipis més petits, el Consell Comarcal.

Aquesta proposta és una de les reivindicacions més essencials de les associacions de l’ESS, tal com es pot observar, per exemple, al document “Aposteu de debò per l’Economia Social i Solidària al vostre municipi” de la Xarxa d’Economia Solidària que apel·la al conjunt dels partits polítics a fomentar-la. Esquerra valora i ressalta aquesta i d’altres propostes a l’apartat sobre l’ESS del Programa Marc de les Eleccions Municipals 2023.

La importància dels Consells ESS recau en el seu paper com a mecanisme de participació de la ciutadania, de les entitats i les institucions per, de forma consensuada, fomentar l’economia social i solidària amb mesures adequades al territori. Així, els Consells ESS tindrien com a objectiu fomentar les experiències econòmiques que busquin satisfer les necessitats socials sense ànim de lucre empresarial, i que s’organitzin des del suport mutu i el compromís amb la comunitat, l’equitat i la democràcia.

L'aspiració de fons d’aquesta i d’altres propostes d’Esquerra és que, a poc a poc i amb esforç, l’economia social i solidària esdevingui una alternativa de model econòmic sòlida i altament professional, enfront d’un model capitalista que, de forma habitual, comporta incentius perversos per deixar de banda la responsabilitat social i mediambiental en pro del lucre individual.

 

Mingo Meseguer, president de la sectorial de Treball, Autònoms i Economia Social

Bernat Monge, vocal d’Economia Social de la sectorial de Treball, Autònoms i Economia Social