Treball Autònoms i Economia Social

Protegir el treball digne i el sistema de pensions

Desafiaments de la pròxima legislatura

Mingo Meseguer
Mingo Meseguer

El món del treball i el sistema públic de pensions són dos dels àmbits més importants on la defensa de les nostres propostes ha de ser més ferma i agosarada. Les principals d’aquestes són:

 

Món del Treball:

  • Establiment per llei d’una revaloració anual mínima de salaris. De la mateixa manera que la llei marca un salari mínim que pot ser incrementat pels convenis i els contractes, és necessari que la llei marqui uns percentatges mínims de pujada anual de salari per impedir la continuada pèrdua de poder adquisitiu de les persones treballadores.
  • Traspàs integral de la Inspecció de Treball i Seguretat Social a la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern de les Illes Balears incloent els seus serveis, funcions, personal i finançament.

I propostes lligades a recuperar elements que la mal anomenada “Reforma Laboral” del 30 de desembre del 2021 va deixar oblidades (per dir-ho suaument), aspectes que van ser molt lluitats i reclamats pels nostres representants al Congrés i al Senat:

  • Recuperació de la indemnització mínima de 45 dies de salari per any treballat amb un topall de 42 mensualitats per acomiadaments improcedents i preveure legislativament la possibilitat d’incrementar-les atenent a les circumstàncies de cada cas concret d’acord amb l’article 24 de la Carta Social Europea.
  • Recuperació dels salaris de tramitació per tots aquells casos de declaració d’acomiadament improcedent, com a mesura per equilibrar la força negociadora desigual entre les parts d’un contracte de treball.
  • Recuperació de l’autorització administrativa prèvia a l’aplicació de qualsevol acomiadament col·lectiu, suspensió col·lectiva de contractes o reducció col·lectiva de jornada.

 

Quant a les pensions:

  • Cuirassar el sistema de revaloració anual de les pensions, d’acord amb les variacions de l’IPC, per evitar la pèrdua de poder adquisitiu dels pensionistes i el retorn progressiu del poder adquisitiu perdut al llarg dels anys de congelació a les pensions més baixes.
  • Incrementar les pensions mínimes i establir revaloracions automàtiques ancorant-les a l’evolució del Salari Mínim Interprofessional, donant compliment així a les exigències de la Carta Social Europea.

 

Mingo Meseguer

President de la sectorial de Treball, Autònoms i Economia Social

treball@esquerra.cat