Universitats i Recerca

2023, l’Any de la Ciència a Catalunya

"La Llei de la Ciència de Catalunya, tot i ser una gran fita, no és un final, sinó un principi per continuar l’exercici constant de repensar i millorar el nostre sistema de recerca"

Javier del Campo
Javier del Campo

Enguany hem celebrat l’Any Joan Oró, commemorant la tasca que va dur a terme el bioquímic lleidatà per desxifrar l’origen de la vida. També celebrem el primer any (i escaig) d’un Departament de Recerca i Universitats liderat per Esquera Republicana. El Departament, com no podia ser de cap altre manera, s’ha bolcat en la celebració de l’Any Joan Oró amb actes arreu del país i en particular a les Terres de Ponent d’on era originari el científic.

Aquest any podem dir amb el cap ben alt que també ha estat d’any de la ciència a Catalunya. Vam començar el 2023 amb una Llei de la Ciència de Catalunya recent aprovada amb un ampli consens al Parlament de Catalunya. La primera llei aprovada de la legislatura que dota d’un marc legal i de governança a l’espai de recerca de Catalunya i que dibuixa una imatge més definida d’aquest espai i posiciona la recerca i la innovació com a prioritats del país. La Llei de la Ciència de Catalunya, tot i ser una gran fita, no és un final, tot i que ho pugui semblar, sinó un principi per continuar l’exercici constant de repensar i millorar el nostre sistema de recerca i la condicions laborals i vitals dels qui en formen part.

Però aquesta llei no ha vingut pas sola, en una aposta clara per la recerca, la universitat i la innovació, el Govern ha presentat uns pressupostos expansius en aquest àmbit, incrementant en 5,90% el pressupost anterior. Un increment pressupostari que és una declaració d’intencions i que apunta a sobrepassar en un futur no massa llunyà la inversió de l’1% del PIB en recerca tal com indicat la Llei de la Ciència de Catalunya. Aquests diners serviran per continuar impulsant el programa CERCA, per promoure estructures singulars com és el Sincrotró Alba, per actualitzar els campus universitaris tot permetent la renovació d’infraestructures i equipaments, així com per a reduir la precarietat de la docència a les universitats, entre moltes altres mesures. Un pressupost expansiu que vol representar la norma i no pas una excepció i que ha de contribuir a consolidar el paper destacat que Catalunya té a Europa en ciència i educació superior.

El Professor Joan Oró va ser un científic pioner i apassionat que va fer carrera als Estats Units, on va emigrar per poder dur a terme una recerca que aquí no hagués estat possible desenvolupar. Les condicions han canviat des de llavors, i avui el Govern de Catalunya està aportant fortament pel coneixement per tal que científics com Oró disposin dels recursos necessaris per a poder viure i investigar al país. Les accions dutes a terme aquest darrer any són una bona mostra d’aquest aposta i des d’Esquerra Republicana ens comprometem a que continuï sent així.

 

Javier del Campo

President de la sectorial d'Unniversitats, Recerca i Innovació

universitatsrecerca@esquerra.cat