Treball Autònoms i Economia Social

Formació Professional en majúscules

Enric Vinaixa
Enric Vinaixa

Una de les principals polítiques que s’han dut a terme en l’actual legislatura en matèria d’ocupació, més enllà del pla de xoc de més de mil milions d’euros que ha suposat la major inversió d’un govern, són les corresponents a la potenciació de la formació professional. La visió donada en el marc del sistema de formació professional ho és en la focalització tant dels col·lectius en risc de caure en situacions de vulnerabilitat (dones, joves, persones amb discapacitat o persones majors de 45 anys), com en dotar-nos d’un sistema que atengui les necessitats, d’orientació, acreditació, formació i intermediació, al llarg de la vida professional de les persones treballadores, amb un servei adequat al moment professional en cada cas, defugint de models estandarditzats.

El sistema de la FP s’ha consolidat i liderat per l’Agència de Qualificació i Formació Professional, per tenir elements reals de prospectiva, del mapa de centres, els quals els considera integrats d’acord amb l’oferta de formació professional inicial, ocupacional i contínua. Aquest fet és inèdit, innovador, està en marxa i com en tots els elements de transformació del país, acordat amb els agents socials i econòmics.

Si ens referim a polítiques concretes directes en l’àmbit del Departament d’Empresa i Treball, cal fer-ne esment a dues. Per una banda, i de la mà del Servei Públic d’Ocupació, dues accions estratègies rellevants. La primera la seva transformació per atendre l’orientació amb la incorporació de 230 professionals més pel servei d’orientació, cosa que fa arribar quasi a 800 professional; i l’altra acció estratègica, atendre de forma molt més efectiva la doble demanda en la intermediació amb la creació del servei SOC empresa, tot en un nou, inèdit i innovador marc operatiu d’estratègies territorials de les polítiques actives d’ocupació. El territori coneix millor que ningú les seves necessitats, i en aquest sentit cal fer vinculant la seva veu, en marcs estables de concertació amb els agents socials i el municipalisme. La segona i rellevant és el programa de formació ocupacional dual, el qual ha suposat que més de 4.000 persones hagin pogut trobar feina amb la competència que dona l’alternança d’aprendre de forma real en una empresa que necessàriament l’ha contractat. Cal assenyalar que en el marc de la formació professional ocupacional (FOAP, Forma insereix, FPO DUAL i els CIFO’s), els diferents programes han permès arribar a més de 40.000 persones el passat 2023 i un augment del 226% a nivell de pressupost, si comparem 2019 vs 2023.

Per una altra banda, i de la mà del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya (CONFORCAT), dues accions rellevant. El programa PROJECTA´T, impulsa actuacions d’orientació, suport i assessorament i de prospecció per persones treballadores ocupades, per tal d’acompanyar-les en el seu procés d'adaptació envers els canvis dels sectors productius i del mateix lloc de treball, bé sigui per promocionar o per canviar de sector o d'ocupació, en el qual s’hi han vist beneficiades més de 10.000 persones treballadores. El segon programa del CONFORCAT cal destacar-ne una doble vessant. La primera, el treball que ja s’està duent a terme per gestionar directament des de la Generalitat la formació bonificada. La segona, la programació de formació a mida per empreses, la qual ha suposat arribar a més de 130.000 persones, de més de 1.000 empreses del país. Cal assenyalar que en el marc de la formació professional contínua (Formació sectorial, transversal, el PROJECTA’T i el programa de formació a mida) els diferents programes han permès arribar a més de 270.000 persones el passat 2023, que ha suposat un augment del 178% a nivell de pressupost, si comparem 2019 vs 2023. Si afegim a això l’Acord de Govern que li encarrega iniciar les negociacions per assumir el seguiment de la formació bonificada (la que fan les mateixes empreses i es bonifiquen de la quota de seguretat social) situarem Catalunya com els únics que tenim el control sobre el 100% de la FP.

És una aposta decidida i imprescindible, per fer de la FP l’eina per l’ocupació al llarg de la vida i atendre un teixit productiu en constant transformació. Parlem, ja no que hem assentat les bases, que també, sinó que s’ha impulsat de forma imparable el que durant molts anys ha estat en un segon pla, la FP en majúscules.

 

Enric Vinaixa i Bonet

Secretari de Treball del Departament d'Empresa i Treball