Política Econòmica

Construir una economia preparada pel futur

"Només ERC es garantia d’ambició i valentia a l’hora de construir una economia preparada pel futur"

Jaume Martorell
Jaume Martorell

Les ultimes eleccions es van confrontar marcat per l’impacte econòmic de la Covid-19. El debat era com reconstruir Catalunya i la proposta d’ERC clara: reconstruir i transformar. En el front de la reconstrucció les dades son clares. El 2021 el PSC prometia crear 140.000 llocs de treball en tres anys, ERC n’ha creat 370.000. El declivi econòmic, del que tant parlen socialistes i convergents, mai ha arribat. Avui Catalunya creix més, i té una economia més diversificada, innovadora i menys desigual. Aquesta legislatura ERC ha culminat la reversió de les retallades i ho ha fet reduint el pes del deute sobre el PIB de Catalunya. Això es només la primera part del repte.

En la segona, transformar l’economia, ens trobem en una cruïlla estratègica, en la que la realitat de la emergència climàtica es fa cada cop més tangible en les nostres vides i l’àmbit econòmic no n’és l’excepció. Cal preparar la nostra economia per aquest futur que ens ve a sobre.

Per a construir una economia preparada pel futur, que sigui capaç de mitigar i adaptar-se a l’emergència climàtica, cal un lideratge públic que estigui disposat a assumir riscos i mobilitzar recursos públics i privats per a fer front a l’emergència climàtica. Avui, invertir en la transició verda pot fer decréixer els costos econòmics del canvi climàtic en 1/3 part, en canvi els costos econòmics de no fer res son tant massius que costen de quantificar.

No és només una qüestió d’inversió verda, sinó de garantir que aquesta transició es fa de forma justa i de que no es carrega sobre les esquenes dels més dèbils, que també son els que menys han contribuït a generar el problema

L’acció de govern i les propostes d’ERC busquen construir aquesta economia preparada pel futur. N’hi ha que són la continuació de la feina feta, com desplegar la fiscalitat verda inclosa en la llei del canvi climàtic, o aprofitar el context econòmic per impulsar beneficis fiscals per aquells que guanyen menys. N’hi ha que ens aporten noves eines, com es la proposta de llei pel benestar de les generacions futures que ens ha de servir per avaluar projectes econòmics més enllà del curt termini, o el Fons Arrels per garantir la participació en el capital de projectes estratègics.

Aquesta es una transformació transversal a tot el programa electoral d’ERC amb mesures com una llei de sobirania alimentària, l’aposta per l'economia regenerativa i la transició verda o l’impuls d’un model de Turisme responsable i sostenible, incloent repensar l’impost sobre estades en establiment turístics perquè en sigui una peça clau per combatre les externalitats negatives d’aquesta activitat econòmica.

L’ambició d’aquesta proposta va més enllà de Catalunya i també impregna el programa a nivell europeu. Des de repensar unes normes d’estabilitat pressupostaria que garanteixin la inversió necessària per una transició energètica i ecològica, fins a la necessitat de desplegar acords de comerç que serveixin per augmentar els estàndards socials i ambientals arreu del món, o impulsar una fiscalitat verda i de progrés a nivell Europeu.

Desprès del 12 de Maig la Generalitat de Catalunya estarà liderada per ERC, el PSC o Junts per Catalunya; només ERC es garantia d’ambició i valentia a l’hora de construir una economia preparada pel futur. Mentre Junts i PSC flirtegen amb un discurs negacionista de l’emergència climàtica i que no ha superat el model econòmic amb el que van trinxar el país durant els 90 i els 2000, ERC posa sobre la taula propostes valentes per transformar el teixit econòmic i garantir una transició justa i verda cap una economia sostenible i innovadora.

 

Jaume Martorell

President de la sectorial de Política Econòmica i Financera

economia@esquerra.cat